År 1997, när det redan låg under Richemont’s banner, släppte Panerai en begränsad upplaga PAM 21, en prototyp från Panerai från 1930 med en 47 mm hölje, tråd och avsmalnande krona. Klockan fick namnet Radiomir, med hänvisning till det lysande material som patenterades 1916 och banade vägen för ritningar för alla framtida Panerai Radiomir-klockor.
2012 introducerade Panerai Radiomir 1940-modellerna i form av rött guld PAM 398 och rostfritt stål PAM 399. Samtidigt som 47 mm i diameter, är foderkonstruktionerna baserade på de utvecklade vintage Panerai-klockorna med tjocka flikar och en cylindrisk krona.
De enorma skillnaderna mellan fallet Radiomir och Radiomir 1940 är formen på tapparna och den slingrande kronan. Dessutom är utförandet av ramen också något annorlunda där den förstnämnda har en tunnare rundad bezel och den senare har en plattare och tjockare ram. Slutligen är hörnen på det kuddformade höljet på Radiomir 1940 något skarpare och mer uttalade medan hörnen på Radiomir är rundare och mjukare.
Både Radiomir och Radiomir 1940-fodral finns i en mängd olika storlekar, vanligtvis 42mm, 45mm och 47mm, även om vissa andra storlekar ibland används för specifika upplagsmodeller.
Oavsett storleken är Radiomir klädare än Radiomir 1940 tack vare de tunnare flikarna och ramen, slingrande krona i vintage stil och den kurviga silhuetten. Radiomir 1940-talets tjocka flänsar, knäböjningskronor, skarpare hörn och bredare ramen ger klockan en sportigare känsla – vissa har till och med likställt den med Panerai Luminor-klockan men utan den skrymmande bronskronskyddet.
Det är värt att notera att kopior Panerai inte längre formellt delar upp case-stilarna Radiomir och Radiomir 1940 på sin webbplats. Tvärtom, varumärket sätter alla sina produkter i ett område under Radiomir. Därför är det ännu viktigare för dig att veta skillnaderna mellan Panerai Radiomir och Radiomir 1940-fallet för att göra rätt val när du väljer ut din framtida Panerai-klocka.